zondag 25 augustus 2013

Weer even wat anders. Een culinair blogverhaal.

Hallo!

Fijn dat je er weer bent! Het was weer een rustige week en ik heb vrijdag weer lekker vrij gehad. Ik had vrijdag af gesproken met vrienden die zouden komen eten. Dus daar kon ik mijn vrije dag zeker goed voor gebruiken. Ik moest een nieuw messen set kopen, want manlief had donderdag alles de deur uit gedaan, omdat het rubber van de handvatten zo aangetast was dat het aan mijn handen bleef plakken.
Dat betekende dat ik even snel wat nieuws moest uitkiezen. In plaats van dat ik het gelijk goed aan pakte ben ik voor snel en goedkoop gegaan. Ik betaalde 4 euro voor een 4-delig messen set. Tja, dan moet het natuurlijk over. :S De messen zagen er behoorlijk indrukwekkend uit, met flinke lemmeten en daar ook nog kartels aan. Jammer genoeg waren ze nog botter dan een houten hekje. Ik kon er ook geen rechte lijn mee snijden. Dus alles met kleine snijmesjes (aardappelmesjes) gesneden. Nu gaat dat ook wel, maar jee wat duurt dat lang zeg! Gelukkig heb ik nog wat andere hak en snijapparaten tot mijn beschikking, dus dat maakt zo'n etentje nog wat te overzien. Nu moet je niet denken dat ik voor de 7 gangen ben gegaan hoor. Het werd canneloni met lamsoren en ricotta, overgoten met tomatensaus en gegratineerd met mozzarella en Parmezaanse kaas. Daarnaast een salade caprese (tomaat, mozzarella en basilicum) voor de frisse afwisseling. Het was zo lekker, dat het niet eens opviel dat het vega was! Vergis je niet, in tegenstelling tot de naam, zijn lamsoren "groente". Strandkruiden, lees ik net op Wikipedia. Rauw smaakt het een beetje naar radijsjes met zout en warm smaakt het naar zoute spinazie. Het ziet er zo uit:


Nu moesten de lamsoren dus in stukjes gesneden worden want de langste bladeren zijn zo'n 15 cm lang. Dat was zo fijn geweest met een hakmes. Grote halen - snel thuis. Uiteindelijk moest het toch onder de staafmixer door, wat ik wel jammer vond, maar anders kon ik de canneloni niet vullen. Ik vind het een serieuze tip om eens lamsoren te gebruiken in plaats van spinazie voor dit soort gerechten. Geeft het echt meer smaak. (Houd echter rekening met een zout beperkt dieet!! En met een economisch verantwoord budget. Kostte me €10 voor een pond!) Voor een keertje iets bijzonders maken mocht het wel van me, maar zo kun je toch beter uit eten gaan.
Natuurlijk mocht het toetje niet ontbreken en je weet natuurlijk van de ijsmachine. Nou die draait minstens 1x per week, maar deze dag zelfs 3x. Mijn gasten hadden de wens opgegeven om roodfruit ijs te krijgen. Dus 2 bakjes aardbeien en een pondje kersen in huis gehaald. Het werd aardbeien sorbet ijs, aardbeien roomijs en kersenroomijs. Leuk dat ze zo versteld stonden van de enorme smaak van zelf gemaakt ijs! Aardbeien ijs smaakt echt alsof je een aardbeitje eet in plaats van dat supermarkt spul. Ook als het roomijs is. Je kunt het immers zelf afstellen, ook het suiker gehalte. Je kunt ook bijvoorbeeld honing gebruiken in plaats van suiker, of zoetstof.
Ook zo grappig, het kersenijs was purper van kleur. Echt zo paars als de kers. Super! Nou wat hebben we gesmuld met ons 4-tjes. Heerlijk.
Gisteren heb ik eens een gooi gewaagd aan mosselen koken. Ik vond dat altijd een beetje eng. Van die verhalen van zieke mensen en zo. Brr. Niet hoe ik mijn weekend wilde doorbrengen. Dus ik de mosselen gekocht en in het water gelegd om schoon te maken, maar er stonden er uiteindelijk best veel open. Op een kiertje. Erg verwarrend. Dus ik mijn vriendin Ellen gebeld, want zij had al eens mosselen voor ons gemaakt, dus expert. ;) Zij vertelde dat het best nog wel kon en dat ik het best zou zien als de mosselen als nog niet goed bleken te zijn. Nou ze smaakten inderdaad prima. Wel denk ik dat ik ze misschien zelf om zeep heb geholpen door ze zo lang in het water te laten liggen. Dus dat neem ik mee voor de volgende keer. Tegelijkertijd stond de goulash te pruttelen in de nieuwe pan en waarvan ik de ingrediënten met mijn nieuwe - nieuwe Wüsthof messen set heb gesneden. Oei oei, wat ging dat als een tierelier! Wat een blije Sandra. Toen ik de eerste ui open sneed ging dat zo makkelijk dat ik maar vast een pleister heb klaargelegd uit voorzorg. Mijn man was natuurlijk bij zijn auto aan het klussen. Gelukkig heb ik de pleisters niet nodig gehad.
Over een uurtje ga ik lekker genieten van die goulash en als ik over heb, wordt het soep, of pastasaus voor morgen.
Dan nog even mijn favoriete adresjes in Rotterdam voor etentjes zoals die van vrijdag, dan ga ik net als Jamie Oliver heel Rotterdam door:
* Smit zeevis, Vaste land 60, in dit geval voor de lamsoren, maar ook voor heerlijke vis.  Altijd een plezier om hier te komen. Ze hebben een groot assortiment, zijn erg service gericht en altijd bereid om even een bereidingstip te geven.
* De Kaashoeve, oude binnenweg, zelfde verhaal, maar dan met kaas. Leuk detail is dat je hier ook als volwassene nog een plakje kaas krijgt. Ook als andere mensen aan het proeven zijn! 
* Foodelicious, Marinierweg 47, voor delicatessen, kookboeken en serviesgoed. Doe hier eens een olijfolie proeverij als je geloofd dat Bertolli prima olijfolie is voor op de salade. ;) Je kunt het ook met azijn doen, maar daar moet je ook iemand voor meenemen. Dan kun je lachen bij de gekke bekken die jouw gezelschap trekt. :D.
Dus eetsmakelijk allemaal!
De volgende zal weer over kaartjes gaan hoor.

Groetjes Sandra.

2 opmerkingen:

Laat hier een berichtje voor mij achter.